
Co je espresso?
Espresso je silná káva s plnou, bohatou chutí, která se servíruje v malých dávkách, jimž se říká „shoty“. Připravuje se pomocí kávovaru a mlýnku, který nejprve najemno namele čerstvě pražená kávová zrna a pak skrze vzniklou namletou kávu, pod tlakem protlačí horkou vodu. Správně připravené espresso má teplotu zhruba 90 °C, objem jen asi 30 ml a na povrchu má tenkou vrstvu delikátní hnědé pěny, které se říká „crema“.
Lidi často zajímá, jaký má espresso obsah kofeinu. Obecně se dá říct, že v poměru k množství tekutiny je kofeinu v espressu hodně, ale obsah kofeinu ve skutečnosti hlavně závisí na zvolené odrůdě. Káva připravená z odrůdy typu arabica bude mít vždy mnohem méně kofeinu než káva z robusty. Obecně může espresso obsahovat 29 – 100 miligramů kofeinu v jedné dávce.

Jak vzniklo
Dějiny tohoto lahodného nápoje jsou starší, než byste možná řekli. První přístroj na principu páry určený k přípravě nápojů z kávy si nechal patentovat jistý Angelo Moriondo z italského Turína už roku 1884! Už tehdy tak vlastně vznikl předchůdce dnešních espresovačů. Moriondův přístroj ovšem připravoval kávu ve větším objemu, z něhož se pak rozlévalo zákazníkům, zatímco dnes jsme zvyklí, že espresovač připraví každý shot zvlášť.
Angelo Moriondo Moriondův přístroj
K sériové výrobě kávovarů bylo tehdy ještě daleko. Začala až o 20 let později a stalo se tak – což asi není překvapení – opět v Itálii, tentokrát v Miláně. V roce 1903 koupil tamní podnikatel jménem Desiderio Pavoni zlepšovací patent původního espresovače od vynálezce Luigi Bezzery a pod značkou La Pavoni začal s průmyslovou výrobou.
Jak pít espresso
Přestože výraz „shot“ označuje v angličtině panáka tvrdého alkoholu, v případě „shotu“ espressa rozhodně neplatí, že by se měl vypít celý naráz. Vlastně je to právě naopak – jestli si chcete opravdu vychutnat plnou chuť pravého italského espressa, musíte ho spíše postupně usrkávat.
A teď velká otázka: Sladit, či nesladit? Někteří kávoví nadšenci razí názor, že cukr do kávy rozhodně nepatří, ale pokud si tak na svém espressu nejvíc pochutnáte, klidně si ho oslaďte. I mnozí znalci kávy si trochu cukru do espressa dávají. Ostatně v některých kavárnách a restauracích dostanete k šálku espressa malou sušenku, která má také sladkou chuť.
Espresso tvoří základ řady dalších oblíbených kávových nápojů, mezi něž patří cappuccino, latte macchiato, lungo či americano. Ale o těch si něco povíme zase příště.
